Wyższe kobiety częściej rodzą bliźnięta
25 września 2006, 17:04Zgodnie z najnowszymi doniesieniami, wyższe kobiety częściej rodzą bliźnięta. Dzieje się tak, ponieważ mają one więcej insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF), który został we wcześniejszych eksperymentach powiązany ze wzrostem oraz wskaźnikiem ciąż bliźniaczych.
![Listeria](/media/lib/69/listeria_monocytogenes_phil_2287_lores-9347a61c998f002fb21c09788342d048.jpg)
Jak groźne bakterie potrafią nas wykiwać
7 września 2010, 07:23Żadna technologia nie chroni nas przed spożywaniem chorobotwórczych bakterii w jedzeniu. Dlaczego zatem za jednym razem nie chorujemy wcale, a innym razem infekcja może być nawet śmiertelna? Czasem sami ułatwiamy sprytnym bakteriom opanowanie naszego organizmu.
![](/media/lib/167/n-sniadanie-1d4343fb4e5260f71bc3004d78c74ac8.jpg)
Osobowość różnicuje wpływ rozmiarów naczynia na wielkość porcji
27 listopada 2013, 10:21Wzrastająca wielkość naczynia czy talerza inaczej wpływa na dzieci ekstra- oraz introwertywne.
![© Scott Schliebe/USFWS](/media/lib/124/n-1210852991_179734-de30c39b272343980daa48cf59565e4c.jpeg)
Niedźwiedzie polarne wymierają z głodu. Winne globalne ocieplenie
21 lipca 2020, 05:34Niedźwiedzie polarne umierają z głodu. Jeśli obecny trend globalnego ocieplenia będzie kontynuowany, do roku 2100 wyginą niemal wszystkie populacje tych zwierząt. Jak donoszą autorzy badań opublikowanych właśnie w Nature Climate Change, niektóre populacje niedźwiedzi polarnych już teraz skazane są na zagładę
![Słonica z młodym, Kenia© Sandra Fenleylicencja: GNU FDL](/media/lib/16/1192783811_952771-e85cc69681c8789fc30e89f8a3915d71.jpeg)
Żyć ze sobą jak słoń z Masajem
19 października 2007, 08:40Słonie potrafią, i to dosłownie, wyczuć, jakie zamiary mają zbliżający się ludzie. Czy są przyjaciółmi, czy wrogami. Studium przeprowadzone w Parku Narodowym Amboseli w południowej Kenii ujawniło, że zwierzęta rozpoznają zapach i kolor odzieży noszonej przez Masajów, z którymi często popadają w konflikt podczas wypasania przez ludzi bydła.
![](/media/lib/38/walabia-dama-z-mlodym-9bfeeaaf8d471b2f0fd75e443f9dbc16.jpg)
Pierwszy kangurowaty rozszyfrowany
22 sierpnia 2011, 17:31Międzynarodowy zespół naukowców, pracujący, oczywiście, pod kierownictwem Australijczyków, zsekwencjonował genom pierwszego przedstawiciela rodziny kangurowatych – walabii damy (Macropus eugenii). Dzięki ich wysiłkom wiadomo, jakie geny stoją za ich niezwykłym układem rozrodczym oraz kontrolują rozwój wyspecjalizowanych palców umożliwiających skakanie.
![](/media/lib/251/n-1184860728_562614-04928e1237851ebf09dd2c4e44525abd.jpeg)
Od krowiego szczęścia zależy ilość wapnia
15 lipca 2016, 11:59Codzienne kroplówki z prekursorem serotoniny prowadziły do wzrostu poziomu wapnia we krwi krów rasy holsztyno-fryzyjskiej oraz w mleku krów rasy Jersey, które dopiero urodziły.
![](/media/lib/342/n-watroba-45967ee7ae346d0ea39ca687c2e54544.jpg)
Dieta wątrobowa – z czym się to je
2 sierpnia 2022, 17:27Wątroba ma do odegrania kilka niezwykle ważnych ról. Pomaga w zwalczaniu infekcji i chorób, oczyszcza organizm z toksyn i leków, bierze udział w procesach trawiennych, przechowuje zapasy energii i uwalnia je, gdy potrzebujemy szybkiego do nich dostępu, np. podczas ćwiczeń. Mimo, że ma spore możliwości regeneracji, nie jest niezniszczalna. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFDL) dotyka już nawet 25% Polaków, jest coraz większym problemem na całym świecie i można o niej mówić jak o chorobie cywilizacyjnej.
![](/media/lib/51/natto-e803b04b05c45bb4520645730f80c2fc.jpg)
Soja sprzyja płucom
29 czerwca 2009, 11:52Spożywanie mleka sojowego, natto (sfermentowanej soi), soi gotowanej czy tofu zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
![](/media/lib/116/n-sosy-5aa9fae238bc905421cc7a247ceea6be.jpg)
Koniec walki z keczupem
24 maja 2012, 12:42Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.